Aile Danışmanlığı Nedir
“Aile danışmanlığı”; aile üyeleri arasındaki iletişimin geliştirilmesine ve aralarındaki sorunların çözülmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir psikoterapi türüdür.
Aile içi problemler, ailenin tüm fertlerinin hayatlarını derinden etkileyebilir. İşte, okulda ve sosyal hayatta yaşanan problemlerin aile hayatı ile ilişkili olduğu bilinen bir gerçektir. Her ailede sorunlar çıkabilir; ancak bazı zamanlarda yaşanan sorunların üstesinden gelme fikri bile alışılmışın dışında bir zorluk hissi yaratabilir.
Sorunlar içinden çıkılamayacak bir hal aldığında, sorunların çözümüne yönelik atılan adımlar sonuç vermediğinde ve aile üyeleri sorunların çözülmesi için istekli olduğunda aile danışmanlarının uzmanlıkları aile ilişkilerinin düzeltilmesi adına büyük bir farkındalık yaratıp katkı sağlar.
Aile Danışmanlığı Size Hangi Konularda Yardımcı Olabilir?
Aile danışmanlığı seanslarında birçok konuda uzmanlardan destek alınabilir. Temel amacı aile bireylerinin birbirini daha iyi anlamaları, sorunlarını çözmenin yollarını bulmaları ve olayları farklı değerlendirmelerini sağlamaları olan aile danışmanlığı sırasında ele alınacak konular “ailenin ihtiyaçları” doğrultusunda planlanır. Bu nedenle aile danışmanlığı sayesinde yardım alınabilecek konular aile özelinde değişiklik gösterilebilir. Genelleme yapmak gerekirse aile danışmanlığı seanslarında en çok üzerinde durulan konular şu şekilde sıralanabilir:
- Aile üyeleri arasındaki çatışmalar
- Aldatma
- Ayrılık ve boşanma
- Maddi sorunlar veya anlaşmazlıklar
- Kardeşler arası çatışmalar
- Boşanma sürecinde çocuklarla ilgili kaygılar
- Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı
- Kronik hastalıkların yarattığı duygusal bozukluklar
- Geniş aile üyeleriyle yaşanan sorunlar
- Velayet sorunları
Aile Danışmanlığının Faydaları Nelerdir?
Aile danışmanlığı sırasında aile üyeleri danışmanın rehberliğinde; güvenli ve kontrollü bir ortamda kendilerini ifade ederler. Sorunları kapsamlı bir şekilde ele alır ve sorunlara bakış açılarını genişletirler. Yaşadıkları problemlerin aşılabileceğini anlayan aile üyeleri empati kurmaya başlar. Karşılaştıkları problemleri çözme becerileri gelişir, aile bağları güçlenir ve birbirlerine duydukları saygı fazlalaşır.